Natuurparken

Natuurliefhebbers zullen zeker genieten van de gouden stranden van de Baltische Zee in het noorden en de rotsachtige toppen van de Tatra-gebergte in het zuiden. Watersport fans zullen genieten van de Grote Mazurische Meren en wandelaars zullen zich gelukkig voelen op de Bieszczady paden, te midden van de woestijn van groene bergketen. Zij kunnen een bizon, het grootste dier van de Europa, levend in zijn natuurlijke habitat, dat een deel van het Bialowieza oerbos inneemt tegenkomen; genieten van genoegens van foto-safari in de unieke Biebrza rivier de moerassen of de spannende ervaring van raften door de Dunajec Gorge. Wandelaars kunnen een klim naar de toppen van het verschuiven zandduinen in het Nationaal Park Slowinski wagen. Kortom: voor natuurliefhebbers is er in Polen meer dan genoeg te doen.

Nationale Parken zijn in Polen ingericht voor het behoud van de natuur. Het park is gewoonlijk open voor bezoekers, maar natuurbehoud krijgt voorrang.

Er zijn 23 nationale parken in Polen. In totaal is ongeveer 300.000 ha van Polen beschermd door de status Nationaal park.

 1. Babia Góra
 2. Bialowieza
 3. Biebrza
 4. Bieszczady
 5. Bory Tucholskie
 6. Drawa
 7. Gorce
 8. Gory Stolowe
 9. Kampinos
 10. Karkonosze
 11. Magura
 12. Narew
 13. Ojcow
 14. Pieninski
 15. Polesie
 16. Roztocze
 17. Slowinski
 18. Swietokrzyski
 19. Tatra
 20. Ujscie Warty
 21. Wielkopolska
 22. Wigry
 23. Wolin

  Naast de 23 gebieden met een status van Nationaal park, kent Polen een aantal international erkende en beschermde parken:

Wereld Biosfeerreservaat (UNESCO)
Het belangrijkste verschil tussen een Wereld Biosfeerreservaat en een ‘gewoon’ natuurreservaat is dat er in een biosfeerreservaat, gereguleerd ruimte is voor landbouw, tuinbouw, jacht en visserij:

 • Babia Góra – 1976
 • Bialowieza – 1976
 • Bieszczady – 1992
 • Kampinos – 2000
 • Karkonosze – 1992
 • Slowinski – 1976
 • Tatra – 1992

Cultureel en Natuurlijk Werelderfgoed (UNESCO)
De gebieden op de werelrderfgoederenlijst van de UNESCO is aangewezen gebied dan cultureel en natuurlijk wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld.

 • Bialowieza – 1979, 1992

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *