Auswitz

Enkele tientallen kilometers ten westen van de stad Kraków ligt Oświęcim.

In Nederland kennen we Oświęcim beter onder de Duitse naam: “Auschwitz”. Auschwitz is bekend door het concentratiekamp dat de nazi’s in Oświęcim hadden. Het was het grootste Duitse vernietigingskamp.

Auswitz werd oorspronkelijk ingericht als gevangen en doorgangskamp voor de Joden uit Katowitche. Sinds de 13de eeuw woonden er veel Joden in Polen. Tot de Tweede Wereldoorlog bevond zich hier zelfs hun grootste gemeenschap in Europa. De eerste gevangenen werden ingezet om de oude Poolse legerkazerne geschikt te maken als Concentratiekamp. Het kampcomplex Auschwitz bestond tijdens de oorlog uit drie hoofdkampen – Auschwitz I, Auschwitz-Birkenau (ook wel Auschwitz II genoemd) en Auschwitz-Monowitz (Auschwitz III). Daarnaast behoorden 39 satellietwerkkampen tot het complex.

Gevangenen van Auschwitz I moesten vaak buiten het kamp dwangarbeid verrichten en marcheerden dagelijks door de toegangspoort waarop in metalen letters de cynische spreuk `Arbeit macht frei` (werken maakt vrij) was aangebracht. Dit bord werd in 2009 wereldnieuws toen het werd gestolen.

Auschwitz-Birkenau, het grote vernietigingskamp, lag eigenlijk in het dorpje Brzezinka, drie kilometer verder dan het aan de stadsgrens van Oświęcim liggende Auswitz I. Auschwitz- Monowitz was een werkkamp, waar grote bedrijven als IG Farben en Krupp Stahl vestigingen hadden en zo aan goedkope arbeidskrachten kwamen.

In Auswitz vonden uiteindelijk meer dan anderhalf miljoen joden, homoseksuelen en zigeuners uit heel Europa de dood in de gaskamers.

Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door het Sovjet-leger. Op het moment van de aankomst van de Sovjet troepen waren er nog zo’n 7.500 – 8.000 zwaar zieke en ondervoede gevangenen in het kampcomplex in leven.

U kunt het complex en het museum nog altijd bezoeken. Elk jaar brengen meer dan een miljoen mensen een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz. Vanuit Krakow worden dagtripjes georganiseerd. Auschwitz bestaat uit barakken, prikkeldraadversperringen en wachttorens.

Een kritische kanttekening: De entree is in theorie gratis, maar groepen mogen uitsluitend onder leiding van een gids (38 zloty per persoon) naar binnen. Individuele bezoekers worden alleen voor 10.00 uur of na 15.00 uur toegelaten. Een rondleiding duurt twee uur, waarvan negentig minuten in het werkkamp Auschwitz en een half uur in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau worden doorgebracht. De rondleidingen en het gedrag van verschillende bezoekers(groepen) geven regelmatig aanleiding aan medebezoekers om zich te ergeren. Zij zouden graga wat meer respect getoont willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *